معرفات و منکرات محیط زیستی (بخش دوم)

ساخت وبلاگ

معروفات و منكرات محيط زيستي (بخش دوم)

آيات و روايات دال بر حفاظت و حمايت از حيوانات:

سوره عنكبوت، آيه۶۰: چه بسيار جانداراني كه نمي توانند متحمل روزي خود شوند، خداست كه آنها و شما را روزي مي دهد و اوست شنواي دانا.

سوره نسا، آيه ۱۱۹: شيطان مي گويد: و آنان را گمراه مي كنم و به آرزوها سرگرم مي سازم و به آنان دستور مي دهم كه (اعمال خرافي انجام دهند) و گوش چهارپايان را بشكافند و آفرينش (پاك) خدايي را تغيير دهند، (و فطرت توحيد را به شرك بيالايند) و هركس شيطان را به جاي خدا ولي برگزيند، زيان آشكاري كرده است.

پيامبر اسلام (ص): جايگاه و خوابگاه گوسفندها را تميز كنيد و گرد و خاك آنها را بزداييد، زيرا آنها از حيوان هاي بهشتي اند. (برقي، ۱۴۱۳ ق، ص ۴۸۵، مجلسي، ۱۴۰۳ ق، ج ۶۴، ص ۱۵۰)

جايگاه حيوانات در سنت:

بر صاحبان حيوانات لازم است كه براي آنها وسايل زندگي و رفاه، مانند مسكن و آب و مواد غذايي فراهم كنند و بر چهارپايان بيش از اندازه طاقت و توان آنها بار نگذارند و راه نبرد، يعني با توجه به اندازه توان حيوانات از آنها استفاده كنند.

در صورتي كه چهارپايان بچه دار شوند، بر صاحبان آنها لازم است كه تمام شير آنها را ندوشند و به اندازه اي كه براي بچه آنها كافي باشد، شير در پستان باقي بگذارند.

در صورتي كه دوشيدن شير براي حيوان ضرر داشته باشد نبايد شير آنها را بدوشند، مستحب است كسي كه شير حيوان را مي دوشد، ناخن خود را كوتاخ كند تا در موقع دوشيدن، براي حيوان ناراحتي ايجاد نكند.

اگر كسي در جايي كه آب پيدا نمي شود مقداري آب همراه دارد كه اگر با آن وضو بگيرد، حيات يك حيوان بر اثر تشنگي به خطر مي افتد بايد آن آب را به حيوان دهد و آنرا از مردن نجات دهد و براي نماز تيمم كند.

مالك كرم ابريشم بايد نيازهاي زندگي آنرا تامين و غذايش (برگ توت) را به اندازه كافي فراهم آورد.

در صورتي كه مالك هر حيواني به تامين نيازهاي آن اقدام نكند، بر حاكم لازم است كه او را به اين وظيفه اجبار كند، در صورتي كه خود حاكم نتواند اين كار را انجام دهد، بايد افراد ديگر را به اين وظيفه اقدام و حيات آن حيوان را حفظ كند. (نوري طبرسي، ۱۳۴۸، ج ۲، ص ۵۵ و ۵۶، اخوان، ۱۳۷۰)

در دين مبين اسلام آزار رساندن به هر جاندار حرام گوشت منع شده است چه رسد به قتل، مگر حيوان موذي كه بر اساس برخي روايت ها، آن نيز بايد به روشي مناسب از بين برود.

كشتن حيوان حلال گوشت جايز نيست مگر براي خوردن آن هم به محوه خاص، به بند كشيدن حيوانات و شكنجه آنها ممنوع است. همچنين تجاوز به حريم، اموال، بچه ها و تخريب خانه هاي آنها نيز نهي شده است.

پس در جامعه اسلامي بر تمام مسلمين حفظ محيط زيست يك وظيفه شرعي و ديني است كه همگي بايد در انجام اين رسالت خطيرالهي كوشا باشيم. 

منع : وب سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان


موضوعات مرتبط: دانستنی های زیست محیطی اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نطنز ...
ما را در سایت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نطنز دنبال می کنید

برچسب : معرفات,منکرات,محیط,زیستی, نویسنده : zistnatanzo بازدید : 17 تاريخ : جمعه 3 شهريور 1396 ساعت: 23:07